Ad

Ahad, 18 Disember 2011

Jalan-Jalan : Kuala Terengganu..

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera buat semua..

Dah lama rasanya Wie tak berkesempatan untuk update blog Wie ni.. dah naik bersawang dah.. nasi baik tak berkulat je..

Awal bulan Disember yang lalu.. Wie dan keluarga telah mengikuti rombongan menghantar pengantin sepupu Wie ke Jertih.. nak tau kat mana Jertih ni.. nun jauh di Negeri Terengganu sana.. kalau naik kenderaan dalam 9-10 jam perjalanan.. kalau jalan kaki.. alamat tak sampai-sampai lah jawabnya..

persinggahan pertama.. solat subuh di sini..

sebelum sampai rumah pengantin.. singgah sini..

haa.. tu dia..satu bas yang datang.. 

kedua mempelai sedang diarak masuk..

ahli-ahli rombongan sedang dijamu..

tu dia cousin-cousin aku melaram sakan dengan spek itam..

lepas makan kita posing dulu..

sesi bergambar dengan pengantin..

dah nak balik dah..

Wie pun memang belum pernah sampai ke sana jadi kesempatan ni kami gunakan dengan sepenuh-penuhnya.. bak kata pepatah orang tua-tua.. sambil menyelam sambil mandi minum air..

Selepas selesai majlis Wie sekeluarga tak terus balik ke Johor dengan rombongan yang lain.. kami stay 1 hari lagi di Kuala Terengganu untuk bercuti-cuti Malaysia.. hehe..



ni lah chalet yg Wie sewa.. nice place.. murah pun murah.. berbaloi-baloi..


Walaupun hanya sehari kami menjelajah Bandar Kuala Terengganu.. Dapat juga kami bershopping sakan di Kedai Pasar Payang yang terkenal tu..

ni lah dia Masjid Kristal.. lalu jer.. tak sempat nak singgah..

Masjid Abidin di tengah-tengah bandar KT..

ni lah dia pasar yang femes ames tu..

sebelum shopping kita posing dulu.. 

ni nak shopping ke nak bergambar..

haa.. monyet ni pun ada dijual kat sini.. 
suasana disekitar pasar payang..

Masjid Terapung..

bulatan yang ada batu bersurat besar..

pintu masuk istana..

pintu gate dah buka tu.. boleh masuk jumpa Tuanku ni..

unik tak bas ni??.. tempat lain tak boleh jumpa tau..

Lepas habis shopping we all pergi pulak bersantai2 di Pantai Batu Burok.. takder lah jumpa batu yg buruk pun.. pantainya bersih dan cantik.. cuma sayang tak leh nak bermandi manda sebab sekarang tengah musim tengkujuh.. ombak kuat derrr.. sape yang berani mandi kan..


So kami pun bersiar2 jer lah di sini.. tapi walaupun tak boleh nak mandi manda.. banyak lagi aktiviti yang boleh dilakukan dekat sini.. nak main wau layang2 pun boleh.. ada orang yang jual kalau kita nak main.. 

haa.. pilih jer mana yang korang nak..
pemandangan yg cantik dan mendamaikan..
kalau hari-hari dapat pergi sini mesti bestttt..


 Selain dari tu.. boleh juga menaiki kereta kuda untuk bersiar2.. dan yang paling best.. main ATV.. ala.. motor yang tayar 4 tu.. seriusss wa cakap lu.. seronok weh..


anak & anak sedara bersiar2 dengan kereta kuda.. macam kereta kuda princess..

haa.. yang ni bapak2 tengah race..  hehe..




Ok lah.. sampai sini dulu buat kali ni.. kita jumpa di edisi jalan-jalan yang lain pula.. 

Wassalam..

Khamis, 8 Disember 2011

Cuti-Cuti Malaysia : Melaka End Part

Salam Semua..


Hari terakhir di Melaka.. kami ronda-ronda di sekitar Bandar Hilir.. dekat situ ada pelbagai tempat-tempat menarik untuk dilawati.. kali ni Wie bawa anak-anak melawat Muzium Samudera.. kapal besar yang tersadai atas daratan tu.. sebelum ni Wie dah pernah pergi sini tapi memandangkan anak yang bungsu belum pernah lagi ke sini jadi Wie pun bawalah dia untuk melawat muzium ni.. 


ni dekat pelantar untuk naik ke kapal..

waaaa.. macam kapal jack sparrow la..

peace yo..

macam-macam model kapal ada di sini..

ni kapal tak pakai enjin.. dia guna dayung jer..

tu.. matawang zaman dahulukala..

ni replika patung org portugis kalau tak silap lah..

apa jer yg ditunjuk tuuu..

macam kuat jer nak pusingkan kekili tu..





ni dekat depan bulatan depan stadthuys..

dekat sini ada banyak gerai menjual souvenier.. 

kalau nak tengok beca berhias.. dekat sinilah tempatnya..

Fuhhh.. akhirnya tamat sudah percutian 3 hari 2 mlm ke Melaka bandaraya bersejarah ni.. sebenarnya banyak lagi tempat yang tak sempat dilawati.. rasanya kalau duduk seminggu baru dapat habis melawat semua tempat.. takpe lah.. ada kesempatan.. lain kali boleh pergi lagi.. Insyaallah..






Rabu, 7 Disember 2011

Cuti-Cuti Malaysia : Melaka Part 3

Salam Semua..


Sambungan dari entry lepas.. hari ke-2 ni kami seharian all out main air dekat A'Famosa Waterpark.. ni kira dah kali ke-3 kita orang main air kat sini.. bagi yang suka main air macam Wie ni.. tempat ni memang best.. 


Kami masuk main air dari pagi sampai petang.. yelah dah bayar mahal-mahal takkan nak masuk sekejap jer.. membazir duit jer kan.. baik mandi kat rumah jer kalau nak main air kejap.. hehe..


Actually masuk sini takde lah mahal sangat pun.. Sorang kena RM40 termasuk set lunch dan yang bestnya kat sini.. security diorang tak straight sangat.. korang boleh bawa makanan dari luar.. dia tak check pun.. kalau tempat lain siap check beg kita tak bagi bawa masuk makanan dari luar.. 


mak aii.. banyak nya gelang.. camnilah kaedahnya kalau gi waterpark..

ni dekat wave pool.. best!!!.. bila siren bunyi nanti ada ombak.. macam dekat laut..

layan anak-anak main dekat wave pool..

pelampung kena sewa tau..

main ni memang best!!!! rugi kalau tak try!!! dah naik sekali mesti nak lagi tau..

ni untuk kanak-kanak.. hehe.. tapi bapak budak pun main gak..

ni dekat lazy river.. memang santai kat sini..

ada berani??!!!!.. ni dah kali ke berapa tah bergambar dengan  sawa albino ni..

  
So.. kalau ada kesempatan korang pun boleh lah cuba datang main air kat sini ya.. sebenarnya ada banyak lagi tarikan dekat sini seperti Safari, Dinosur Park dan Carnival tapi kali ini  aku cuma main air jer..


to be continued to last part..

Selasa, 6 Disember 2011

Cuti-Cuti Malaysia : Melaka Part 2

Salam Semua..

Dah beberapa hari nak buat post ni tapi memandangkan ke"busy"an dengan kerja..dan baru balik dari bercuti sambil menghantar pengantin sepupu ke Terengganu.. (next post ye..)  rasanya cerita pun dah basi.. 

Sambung dari part 1 hari tu.. so lepas dari river cruise tu kami kemudian Menara Taming Sari.. yeahhh!!!.. ni kira dah kali ke-2 naik menara ni.. best wooo!!!.. mesti cuba kalau datang sini.. sorilah kalau gambar tak lawa sebab Wie guna camera biasa jer.. 


pemandangan menara taming sari waktu malam..

sebelum naik kita posing dulu... hehe..

pemandangan bandar melaka waktu malam.. cantik woo.. banyak lampu2..

tu dataran pahlawan mall..

kalau tengok betul2 nampak muzium samudera.. kapal besar tu..

ni.. kereta taming sari kot..



to be continued..